Δευτέρα 31 Μαρτίου 2014

Βιβλιοπροτάσεις 31-3-2014, το βιβλιοπωλείο των εξαίρετων βιβλίων.


-«Αν κάτι μας γοητεύει στα βιβλία είναι το άρωμα της ζωής, όχι της βιβλιοθήκης.»    Κωστής Παπαγιώργης

-«Ανεπίδεκτη ορθολογισμού, η αγάπη στήνει το δικό της σκηνικό» 
 Κωστής Παπαγιώργης, "Ζώντες και τεθνεώτες"



























                         "Κωστής Παπαγιώργης"         Χρόνης Μπότσογλου 1991





Και τα ψάρια τραγουδούν


Χάλντορ Λάξνες  (Νόμπελ 1955)

μετάφραση: Μιχάλης Μακρόπουλος

Καστανιώτης 2013 294 σελ.
ISBN 978-960-03-5626-7


Τιμή 15,40 € από 17,04






Το μυθιστόρημα διαδραματίζεται στις αρχές του 20ού αιώνα στα περίχωρα του Ρέικιαβικ. Ήρωας είναι ένα ορφανό αγόρι που ακούει στο όνομα Άουλβγκριμερ, λέξη που στα ισλανδικά σημαίνει "αυτός που περνάει τις νύχτες με τα ξωτικά". Όταν ο Άουλβγκριμερ έρθει σε επαφή με τη νέα καθεστηκυία τάξη του Ρέικιαβικ (πολιτικούς, ανερχόμενους επιχειρηματίες, αρριβίστες κάθε είδους), θα αρχίσει να αναρωτιέται για τις ηθικές αρχές με τις οποίες μεγάλωσε ως εγγονός ψαράδων.
Ένα μυθιστόρημα για τα μεγάλα θέματα της ύπαρξης, της ηθικής και της κοινωνίας. 
«Μυθιστόρημα ενηλικίωσης, εγκώμιο των λαϊκών αφηγητών της Ισλανδίας, μπαλάντα για έναν κόσμο διά παντός χαμένο. Υποβλητικό σαν παραμύθι και παρηγορητικό σαν μια βραδιά πλάι στο τζάκι σ’ ένα σπιτάκι με αχυροσκεπή, όταν οι ψαλμοί, οι γλωσσοδέτες, οι λαϊκές μπαλάντες, οι θρύλοι, οι προσευχές περνούν από στόμα σε στόμα για να υφάνουν εκείνο τον ακατάλυτο ιστό που συνδέει τις κοινότητες – έναν ιστό απλό και συνάμα πολυσύνθετο, καμωμένο από το νήμα της προφορικότητας που πλέκει, με υλικό τη ντοπιολαλιά, μια κρουστή λογοτεχνική γλώσσα από τις πιο όμορφες και λεπταίσθητες που υπάρχουν . Συμφιλιωμένος με τις λέξεις ή μάλλον αποσπώντας απ’ αυτές τον πολύτιμο πυρήνα τους, εκείνη τη «σημασία» που δεν πρέπει να προδίδεται, ο Λάξνες ξαναδίνει στον κόσμο νόημα, τον αναμαγεύει, τον καθιστά και πάλι άξιο να τον ζήσεις.» Κατερίνα Σχινά








Μόλις κυκλοφόρησαν:









Το αίμα νερό

Μυθιστόρημα σε σαράντα πέντε πράξεις


Χάρης Βλαβιανός



Πατάκης 2014 σελ.82
ISBN 9789601655529 


Τιμή 6,30 € από 6,90






Το αίµα νερό: γίνεται; Οι δυο λέξεις που συνάπτονται εδώ, η καθεµιά µε το δικό της ειδικό βάρος, και οι δυο µαζί µε την υγρή τους ζωτικότητα, παραπέµπουν απευθείας στη νομοτέλεια της λαϊκής σοφίας: όχι, δεν γίνεται.

Και ο Χάρης Βλαβιανός, ένας ποιητής στην ωριµότητά του, µας θυµίζει ότι η φύση του αληθινού δηµιουργού ριζώνει στη διαρκή επιστροφή, στις εµµονές του, αλλά καρπίζει µόνο µε την ποιητική επίνοια, ώστε, κάθε φορά που επιχειρείται η επιστροφή, να συντελείται µε ανανεωµένους όρους ύφους και διευρυµένους ποιητικούς στόχους. 
Σ’ ένα ποιητικό βιβλίο, λοιπόν, αυτοπροσδιοριζόµενο ως «μυθιστόρηµα σε σαράντα πέντε πράξεις», συντίθεται µια µυθοπλασία του εαυτού, αλλά και µια επιτέλεση του ποιητικού εγώ: σταθερό θέµα το υποκείµενο, µέσο η ανασκαφή του προσωπικού, οικογενειακού τραύµατος, στιγµιότυπα που αναδύονται µε τους ελεύθερους συνειρµούς της µνήµης. 
Επιθυµία: αν όχι η συγχώρηση για ό,τι έχει πια παρέλθει, τουλάχιστον η λυτρωτική έκθεση· η απόφαση του ποιητή ν’αντικρίσει τα φαντάσµατά του στον καθρέφτη, να τους απευθυνθεί, να παίξει µαζί τους και να τους επιστρέψει ως δώρο συµφιλίωσης ένα µειδίαµα.



Η αναχώρηση 


Νίκος Θέμελης


Μεταίχμιο 2014 σελ. 168

ISBN 9789605665678



Τιμή 9,90 € από 11,00





[1823-1825]
Στις δύσκολες στιγμές της Ελληνικής Επανάστασης. Ο Λάζαρος Χατζημιχαήλ, στο τσιφλίκι του που δέσποζε στον κάμπο του Ναυπλίου, και ο Μισέλ Ντε Κριγιόν, φιλέλληνας, γιατρός, ταλαντεύονται ανάμεσα στα διλήμματα και στις αλλαγές της εποχής τους. 
[2009]
Αθήνα, σε άλλες δύσκολες εποχές. Ο Λάζαρος Χατζημιχαήλ, απόγονος του πρώτου, ανώτερος δικαστικός, τη μέρα που συνταξιοδοτείται αναλογίζεται τη ζωή του. Θα τολμήσει και την αναχώρησή του;


..................................................................................................................


Ανακοινώθηκαν τα Κρατικά Βραβεία Λογοτεχνίας 2013:

-Βραβείο Μυθιστορήματος
απονεμήθηκε στη Νίκη Αναστασέα για το έργο της «Πολύ χιόνι μπροστά στο σπίτι». 
(Στις προτάσεις του Σελιδοδείκτη 17-6-2013)



Πολύ χιόνι μπροστά στο σπίτι

Νίκη Αναστασέα

Πόλις 2012 243 σελ.
ISBN 978-960-435-360-6 


Τιμή 12,60 € από 14,00





-Βραβείο Διηγήματος - Νουβέλας
απονεμήθηκε στον Γιάννη Παλαβό για το έργο του «Αστείο».
(
Στις προτάσεις του Σελιδοδείκτη 26-8-2013)



Αστείο

Γιάννης Παλαβός

Νεφέλη     2012 109 σελ.
ISBN 978-960-504-028-4

Τιμή 8,00 € από 8,90







-Βραβείο Ποίησης
απονεμήθηκε στον Μάρκο Μέσκο για το έργο του με τίτλο «Τα λύτρα».                                        (
Στις προτάσεις του Σελιδοδείκτη 18-3-2013).



Τα λύτρα

Μάρκος Μέσκος


Γαβριηλίδης 2012 85 σελ.
ISBN 978-960-336-758-1


Τιμή 9,60 € από 10,65




--Τιμητική διάκριση για την συμβολή τους στη νεοελληνική λογοτεχνία
στα περιοδικά «Η Παρέμβαση» και «Εμβόλιμον».


-Το Μεγάλο Βραβείο Γραμμάτων απονεμήθηκε ομόφωνα στον κριτικό λογοτεχνίας Δημήτρη Ραυτόπουλο για το σύνολο του έργου του. 

«Θεωρώ ότι ο Εμφύλιος είναι η σπορά και η φύτρα των δεκαετιών παρακμής, όχι μόνο πολιτικής βέβαια: γενικευμένη ανομία, θεσμική - εξωθεσμική βία, κιβδηλία, ψέμα, αρπακτικότητα, έξαρση του αντικοινωνικού εγωισμού κτλ.»    Δημήτρης Ραυτόπουλος




Εμφύλιος και λογοτεχνία

Δημήτρης Ραυτόπουλος


Πατάκης   2012     391 σελ.
ISBN 978-960-16-4705-0 


Τιμή 13,40 € από 14,90







"Το αίμα μελάνι δεν γίνεται..." Έτσι επιγράφεται ένα από τα δοκίμια που αποτελούν αυτό το βιβλίο. Προτείνεται μια ερωτηματική ανάγνωση συγγραφέων και έργων που αναφέρονται στον εμφύλιο πόλεμο ή, ευρύτερα, στον μνημονικό και τον ανθρωπολογικό του ορίζοντα.
Ακήρυκτος, χωρίς καταστατικό και χωρίς συνθήκη ειρήνης, αυτός ο πόλεμος των συναυτουργών μας άφησε κληρονομιά αίματος, βίας, παντοειδών ερειπίων και αρνητικών κοινωνικών αυτοματισμών. Σε αντίθεση με την ιστορία και τις κοινωνικές επιστήμες, που ασχολούνται με τις υπερατομικές όψεις των φαινομένων, σε μακροσκοπική θεώρηση ή γενίκευση, η λογοτεχνία επαναφέρει στον συγκεκριμένο άνθρωπο, στη μοναδικότητα μέσα στην ιστορικότητά του.
Αποσπώμενα από την ακολουθία της παράνοιας και της λοβοτομίας μιας εποχής, τα έργα δεν είπαν ίσως την τελευταία τους λέξη. Η κριτική τα ξαναρωτάει, ψάχνοντας κι αυτή τη δική της.



   Το 2009 ο Δημήτρης Ραυτόπουλος παρέλαβε το βραβείο «Διδώ Σωτηρίου» από τη Σόνια Ιλίνσκαγια




Περιλαμβάνονται 23 δοκίμια για τη λογοτεχνία του εμφυλίου πολέμου, όπου εξετάζονται ιδιαίτερα τα έργα 17 πεζογράφων και ποιητών:
Γιάννη Μανούσακα, Δημήτρη Χατζή, Στρατή Τσίρκα, Αντρέα Φραγκιά, Άρη Αλεξάνδρου, Θανάση Βαλτινού, Αλέξανδρου Κοτζιά, Μ. Καραγάτση, Μάριου Χάκκα, Ρέας Γαλανάκη, Τάσου Γουδέλη, Μισέλ Φάις, Δημήτρη Πετσετίδη, Τάσου Λειβαδίτη, Τίτου Πατρίκιου, Μανώλη Φουρτούνη, Χρίστου Ρουμελιωτάκη
Επίσης: Πεζογραφία του Εμφυλίου, "Ποίηση της ήττας", Ποίηση του Δεκέμβρη 1944.

«Βλέπω στον Εμφύλιο γενικά τον θρίαμβο του θανάτου, την άρνηση του πολιτισμού με την αποχαλίνωση των ενστίκτων της καταστροφής και της κακουργίας. Ας μην ξεχνάμε ότι ο εμφύλιος είναι ολοκληρωτικός πόλεμος. Δεν έχει μέτωπο, δεν έχει "δίκιο", έστω και τυπικό, δεν αναγνωρίζει ουδετερότητα, ούτε βέβαια κριτική. Περνάει μέσα από κάθε ανθρώπινη κοινότητα και σχέση..
Πιστεύω ότι η στρατηγική του Εμφυλίου ως κοινωνική επανάσταση είναι ο θάνατος της επανάστασης. Η σταλινική Γ' Διεθνής θέλησε την επανάσταση ως γενικευμένο εμφύλιο πόλεμο. Στρατιωτικοποίησε λοιπόν τα κινήματα, επέβαλε την υποταγή στην κομματική εξουσία, την εγκεφαλική ισοπέδωση και τον εγκιβωτισμό των συνειδήσεων. Τα "μέσα" δεν παραμέρισαν απλώς τον σκοπό, αλλά τον υποκατέστησαν. Δεν υπάρχει πια σκοπός, αυτός επαναπατρίστηκε στην ουτοπία». Δημήτρης Ραυτόπουλος 

«Η επιτροπή που έχω την τιμή να είμαι πρόεδρος αποφάσισε να απονείμει ομόφωνα το βραβείο σε έναν κριτικό που είναι στην κυριολεξία μαχόμενος: στον Δημήτρη Ραυτόπουλο. (...) μια διάκριση που πέρα απ’ όλα τα άλλα ίσως έχει με αυτή τη βράβευση και ένα νόημα ανάταξης και αντίθεσης στα φαινόμενα σύγχυσης του καιρού μας, προπάντων για τις νεότερες γενιές». 
Πρόεδρος της Επιτροπής Κρατικών Βραβείων 2013, Αλέξης Ζήρας



-Το «Βραβείο Μαρτυρίας- Βιογραφίας - Χρονικού- Ταξιδιωτικής Λογοτεχνίας» 
απονεμήθηκε στον Θοδωρή Καλλιφατίδη για το έργο του «Τα περασμένα δεν είναι όνειρο». 

Η πορεία του, εγκαταστημένου στη Σουηδία, αναγνωρισμένου και βραβευμένου συγγραφέα, Θ. Καλλιφατίδη από την Λακωνία στην εμφυλιοπολεμική Αθήνα και από εκεί στη Σουηδία και τέλος η επιστροφή στη γενέθλια γη:




Τα περασμένα δεν είναι όνειρο

Θοδωρής Καλλιφατίδης


Γαβριηλίδης  2012 230 σελ.
ISBN 978-960-336-796-3


Τιμή 16,30 € από 18,11







Η Λακωνία μετράει πληγές και απώλειες τα ταραγμένα χρόνια του εμφύλιου σπαραγμού. Ένα οχτάχρονο αγόρι, κρατώντας το χέρι του παππού του, έρχεται στην Αθήνα για να εγκατασταθεί μαζί με την υπόλοιπη οικογένεια του.

Από εκείνη τη μέρα ξεκινάει η μεταναστευτική διαδρομή του αγοριού. Αναπάντητα ερωτηματικά αιωρούνται μέσα του, ταπεινώσεις και πίκρες κάνουν την προσαρμογή στη ζωή της πρωτεύουσας ακόμα πιο δύσκολη. Στα χρόνια της στρατιωτικής του θητείας ο παραλογισμός του φασισμού τον οδηγεί στα όρια του. Ακόμα και οι διάφοροι έρωτες καταλήγουν σε αποτυχία, νιώθει πάντα υποδεέστερος. Μόνη παρηγοριά το γράψιμο.

Ώσπου αποφασίζει να πάρει μια μικρή βαλίτσα και ελάχιστα χρήματα και να φύγει για ακόμα μεγαλύτερο ταξίδι. Οι δοκιμασίες στη Σουηδία τον δυναμώνουν. Τελικά γίνεται ένας καταξιωμένος συγγραφέας.

Όταν καλείται να επιστρέψει για μια τιμητική εκδήλωση στην πρώτη και μοναδική πατρίδα της καρδιάς του θα μπορέσει να συμφιλιωθεί;

Ο Θοδωρής Καλλιφατίδης,σε μια βαθιά εξομολόγηση επί τον τύπον των ήλων.




«Δέκα χρόνια αργότερα, μια χειμωνιάτικη νύχτα στη Στοκχόλμη, μπήκα σε ένα ταξί μετά από μία διάλεξη.
Ο οδηγός ήταν αρκετά νεότερος και με χαιρέτησε με το όνομά μου. Κανένας θαυμαστής θα είναι σκέφτηκα κολακευμένος. Επιπλέον ήταν Έλληνας και πιάσαμε κουβέντα. Ήξερε τα πάντα για μένα. Σε μια στιγμή φτάσαμε έξω από το σπίτι μου.
Τώρα θα σου πω και κάτι που ούτε να το φανταστείς μπορείς. Χρόνια σε παρακολουθούσα για λογαριασμό της χούντας. Είχα εντολή να σε καθαρίσω, χωρίς όμως να γίνει σάλος. Είχα πολλές ευκαιρίες, αλλά σε λυπήθηκα.
Δεν τον πίστευα. Με δουλεύεις, του είπα.
Θα έπρεπε να το είχα κάνει, ίσως. Τότε θα με πίστευες, απάντησε θιγμένος και συνέχισε να μου λέει λεπτομέρειες για τη ζωή μου.
»


-Ομόφωνα απονεμήθηκε το Ειδικό Βραβείο «σε λογοτέχνη του οποίου το βιβλίο προάγει σημαντικά τον διάλογο σε ευαίσθητα κοινωνικά ζητήματα» και δόθηκε στον Βασίλη Λαδά για το βιβλίο του «Παιχνίδια κρίκετ».




Παιχνίδια κρίκετ

Βασίλης Λαδάς


Γαβριηλίδης  2012   131 σελ.
ISBN 978-960-336-807-6 




Τιμή 9,60 € από 10,65






Οκτώβριος-Δεκέμβριος 2010. Στα περίχωρα της Πάτρας δύο συνεργεία μαζεύουν ελιές. Ο Λευτέρης, ο Γιάννης, ο Θόδωρος, άνεργοι Έλληνες. Ο Αλία, ο Ιλίρ, ο Μαθιούλα, άνεργοι μετανάστες. Τα δύο συνεργεία διασταυρώνονται, ανταγωνίζονται, τσακώνονται.

Οι γαλήνιοι ελαιώνες, τα παράξενα και θαυμαστά γεγονότα ανάμεσα στα ελαιόδεντρα δεν τους ημερεύουν. Οι μετανάστες κάθε Κυριακή παίζουν κρίκετ σ' ένα εγκαταλειμμένο γήπεδο. Το κρίκετ εμπλέκεται στους ανταγωνισμούς των δύο συνεργείων. Ένα απειλητικό μπαλάκι επικρέμαται πάνω τους. Σαν να ήρθε από το γήπεδο της χώρας των θαυμάτων της Αλίκης, όπου η κακιά βασίλισσα διέταζε να αποκεφαλίζονται οι ηττημένοι.
Επικίνδυνα παιχνίδια σε μια πόλη που σπαράσσεται.

«Ο Βασίλης Λαδάς δίνει ένα λογοτεχνικό έργο που θα είναι ανεκτίμητο και ως ντοκουμέντο στο μέλλον, καθώς με μεγάλη ψυχραιμία, ισορροπία, ενσυναίσθηση και καλαισθησία, εξυφαίνει ένα χάρτη ανθρώπινων σχέσεων πάνω στον απολύτως ρεαλιστικό καμβά της σύγχρονης Πάτρας. Θυμίζει τα μυθιστορήματα που είναι ντοκουμέντο μιας ιστορικής καμπής και που γράφτηκαν τότε, τη στιγμή που συνέβαιναν τα γεγονότα, σε μία εποχή υψηλής «θερμοκρασίας» του κοινωνικού σώματος που τα βίωνε» Νίκος Βατόπουλος 
«Ο Λαδάς δεν έγραψε ένα πολιτικό μυθιστόρημα με τη στενή έννοια του όρου. Η ιστορία του άπτεται της πολιτικής από την πλευρά τής έννοιας του πολίτη να διατηρεί αυτό το δικαίωμα, γράφοντας λογοτεχνία.» Γιώργος Γώτης



-Βραβείο Δοκιμίου – Κριτικής, 
απονεμήθηκε στον Μιχάλη Χρυσανθόπουλο για το έργο του «Εκατό χρόνια πέρασαν και ένα καράβι. Ο ελληνικός υπερρεαλισμός και η κατασκευή της παράδοσης».



Ο ελληνικός υπερρεαλισμός και η κατασκευή της παράδοσης

"Εκατό χρόνια πέρασαν και ένα καράβι"

Μιχάλης Χρυσανθόπουλος

Άγρα      2012     376 σελ.
ISBN 978-960-505-005-4


Τιμή 18,00 € από 20,00







Ο Ανδρέας Εμπειρίκος, ο Νικόλας Κάλας και ο Νίκος Εγγονόπουλος, οι τρεις Έλληνες υπερρεαλιστές της περιόδου 1930-1945, σε διάλογο με το μαρξισμό και την ψυχανάλυση στοχάστηκαν για τα καίρια ζητήματα του καιρού τους: Προσέγγισαν το γλωσσικό θετικισμό είτε αυτός προερχόταν από τους κόλπους υης δημοτικής είτε από αυτούς της καθαρεύουσας. Συνέβαλαν στην αναδιάταξη των συστημάτων σκέψης της εποχής με την εισαγωγή της πρακτικής της αυτόματης γραφής, την αμφισβήτηση του διαχωρισμού της ζωής από τη λογοτεχνία και την ανάδειξη του ασυνείδητου ως συστήματος.

Υιοθετώντας ένα πνεύμα διεθνιστικό, συζήτησαν εκ νέου τη θέση της Ελλάδας εντός της Ευρώπης, παίρνοντας αποστάσεις από το σχήμα της εθνικής συνέχειας και αναδεικνύοντας τη σημασία της ευρωπαϊκής διαμεσολάβησης. Τέλος, διατύπωσαν ένα πρωτότυπο σχήμα για τη λογοτεχνική παράδοση και τη λογοτεχνική εξέλιξη που έρχεται σε αντίθεση με τις βασικές θέσεις του Σεφέρη, του Τσάτσου, του Δημαρά και του Καραντώνη και πρότειναν ένα διαφορετικό μοντέλο για τη νεοελληνική λογοτεχνία και τέχνη από αυτό της "γενιάς του τριάντα".

H εκ του παραλλήλου μελέτη της συμβολής των τριών υπερρεαλιστών αναδεικνύει τη συμβολή τους, η οποία αποσιωπήθηκε από την κριτική σκέψη στις δεκαετίες του 1930 και 1940 και εξακολουθεί να προκαλεί αντιστάσεις ακόμη και σήμερα.



-Βραβείο Πρωτοεμφανιζόμενου Συγγραφέα στον Χρήστο Αρμάντο Γκέζο για το έργο του «Ανεκπλήρωτοι φόβοι».



Ανεκπλήρωτοι φόβοι

Χρήστος Αρμάντο Γκέζος



Πολύτροπον  2012    
 56 σελ.
ISBN 978-960-6840-37-1


Τιμή 8,10 € από 9,00







Το σκεπτικό στο βραβείο πρωτοεμφανιζόμενου έχει ιδιαίτερη σημασία για πολλούς λόγους: « Η επιλογή και βράβευση κατά πλειοψηφία του Χρήστου Αρμάντο Γκέζου φανερώνει την επιθυμία της επιτροπής να τιμήσει έναν νέο που γεννήθηκε στη Χειμάρρα της Βορείου Ηπείρου, είναι απόφοιτος της Σχολής Αγρονόμων Τοπογράφων Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και δυναμικά με το πρώτο βιβλίο του μας δείχνει το ταλέντο του, την ωριμότητα της σκέψης και της ποίησης, την αδιαμφισβήτητη προοπτική της εξέλιξής του. Εναν νέο που τη βορειοηπειρώτικη παράδοση της ελληνικής γλώσσας και την ανθεκτική ψυχή του την κάνει δυνατή ποίηση.»



Από το ποιήμα "και τώρα, τι;":

Τώρα που τα σωθικά μας έπεσαν
σαν γινωμένα σύκα
και τα έφαγαν τα γουρούνια οι άνθρωποι,
και ξεραμένα κλαδιά μείναν
γυμνά
να γδέρνουν από μέσα το κορμί μας.
Να πεθάνουμε;




                                       Esztergom, Ουγγαρία, 1915    Φωτογραφία: André Kertész


                
 Αναζητήστε τα βιβλία σας, 
 επικοινωνήστε με το «Σελιδοδείκτη»:

 
τηλ.κιν. 6957502380           τηλ. σταθ. 2310230590
email
        books.iordanis@gmail.com


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου